Nyheter från Herr Carlssons Lilla Vin- och Lanthandel

Våra senaste nyheter

Av Carsten Carlsson

Svensk premiär för Lorenzo Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC

Måndagen den 22 april är det svensk premiär för en ny spännande vinproducent och ett av deras viner - Lorenzo Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC (nr 70581), producerat av Tenuta di Fra. En organiskt certifierad gård belägen i Marche, norr om Jesi, med en mycket spännande framtid.  Läs mer här

Av Carsten Carlsson

Svensk premiär för nya Basile Ad Agio Montecucco Sangiovese Riserva DOCG

Måndagen den 18 mars är det premiär för vårt nya ekologisk kvalitetsvin - Ad Agio Montecucco Sangiovese Riserva DOCG 2018. Vinet produceras av Basile, en gård i Maremma, Toscana, Italien. Vinets olika årgångar har under åren uppmärksammats av Wine Enthusiast Jancis Robinson, Winecritics.com, James Suckling med flera.  Läs mer här

Av Carsten Carlsson

Premiär för ny årgång av Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG

Måndagen den 11 mars är det premiär för en ny årgång av vårt Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG (nr 56895). Nya årgången är 2019 och ryktet säger att den är riktigt bra. Tidigare årgångar har uppmärksammats av Wine Enthusiast, Falstaff och Jancis Robinson. Även i Sverige har vinet fått fina (och ibland lyriska) omdömen av Munskänkarna, Svd Perfect Guide och Vinsider. Läs mer här

Svensk premiär för
Lorenzo Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC

Av Carsten Carlsson

Måndagen den 22 april är det svensk premiär för en ny spännande vinproducent och ett av deras viner - Lorenzo Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC (nr 70581), producerat av Tenuta di Fra. En organiskt certifierad gård belägen i Marche, norr om Jesi, med en mycket spännande framtid.  

I Marche, norr om staden Jesi hittar man vitvinsappellationen Verdicchio dei Castelli di Jesi och Tenuta di Fra. En ung vingård på tio hektar som 2018 köptes av Franziska Waldner, hotellägare från Sydtyrolen, som med gården kombinerar vinintresset med sin hotellverksamhet. Vingården är idag organisk certifierad men inte än inne i vinkällaren. Detta är på gång. Druvorna som gården fokuserar mest på är Verdicchio dei Castelli di Jesi and Lacrima di Morro d’Alba, men man odlar även Montepulciano och Merlot. Vingården har ett sydvästligt läge och vinrankorna utsätts för optimalt solljus. Jordmånen är sand kombinerat med lera och med ett PH-värde på 6,6.  Marken är idealiskt dränerad kombinerat med en djupvattenreservoar, främjar vertikala rottillväxt. Någon som i sin tur skapar väldigt starka vinstockar. 

Tenuta di Fra inledde tidigt ett samarbete med oenologen Pierluigi Lorenzetti, som är en av de bästa i regionen. Samarbetet har också gett frukt och såväl 2023 som 2024 har gårdens Verdicchio Riserva Franz belönats av Gambero Rosso med tre glas.

Herr Carlssons Lilla Vinhandel har valt att börja med Franz lillebror Lorenzo Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC. Ett vin producerat enligt samma principer som Franz, 100 procent Verdicchio Dei Castelli Di Jesi, men kortare lagringstid. Druvorna till Lorenzo kommer från ett område på vingården som ligger nära den lilla staden Morro d’Alba, 180 meter över havet. Antalet vinrankor per hektar är 5700. Druvorna skördas varsamt för hand under andra halvan av september.  När jäsningen är klar lagras 70 procent av vinet i rostfria ståltankar och 30 procent i betongtankar under åtta månader. Sedan lagring på flaska i minst tre månader.

Namnet Verdicchio härstammar från "Verde" (eller "grönt") på grund av de slående strålande gröna reflektionerna som vinet producerar. DOC-vinet har en lång historia i Marche-regionen med historiska referenser som går tillbaka till åtminstone 1300-talet. Vanligtvis krävs att Verdicchio är 85 procent av druvan eller mer för att betraktas som ett DOC-vin.

Fakta om vinet

Namn: Lorenzo Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCProducent: Tenuta di FraÅrgång: 2022
Ursprung: Italien, Marche
Druva/Råvara: Verdicchio Dei Castelli Di Jesi 100%
Alkoholhalt: 13,5 %
Ekologiskt: Nej, gården är dock organiskt certifierad
Förslutning: Naturkork
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Sortiment: Beställningssortimentet
Art. Nr 70581 på Systembolaget
Pris: 245 SEK 

Svensk premiär för nya Basile Ad Agio Montecucco Sangiovese Riserva DOCG

Av Carsten Carlsson

Måndagen den 18 mars är det premiär för vårt nya ekologisk kvalitetsvin - Ad Agio Montecucco Sangiovese Riserva DOCG 2018 (nr 70310). Vinet produceras av Basile, en gård i Maremma, Toscana, Italien. Vinets olika årgångar har under åren uppmärksammats av Wine Enthusiast Jancis Robinson, Winecritics.com, James Suckling med flera.

Vingården Basile ligger i Maremma, Cinigiano, Toscana. Den hade varit övergiven i 30 år när Giovan Batista Basile tog över gården 1999. Markerna är mestadels exponerade mot sydväst, i ett idealiskt läge så att vinrankorna kan få sol hela dagen. Höjden varierar mellan 380 och 330 meter över havet. Jorden har en övervägande kalkhaltig sammansättning.  Vingården består av åtta hektar som tillsammans genererar cirka 50 000 flaskor vin per år. Druvorna som odlas är Sangiovese, Merlot, Vermentino, Vionnier och Petit Manseng. Druvorna skördas manuellt och när jäsningen är klar lagras vinet i franska ekfat under 12 till 24 månader.  Alla gårdens viner är ekologiska, kontrollerade och certifierade av CCPB (Consortium for the Control of Biological Products).

Basile använder 100 procent Sangiovese för sin Ad Agio Montecucco Sangiovese Riserva DOCG 2018. När jäsningen är klar lagras vinet i franska ekfat i 24 månader och sedan lagring på flaska i 24 månader. Finns i Systembolagets beställningssortiment från den 18 mars, nr 70310. Vinet kan endast beställs i hela kollin om tre flaskor och levereras till hela Sverige.

Fakta om vinet

Namn: Ad Agio Montecucco Sangiovese Riserva DOCG
Producent: Basile Azienda Agricola Biologica
Årgång: 2018
Ursprung: Italien, Montecucco
Druva/Råvara: Sangiovese 100%
Alkoholhalt: 14 %
Ekologiskt: Ja
Förslutning: Naturkork
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Sortiment: Beställningssortimentet
Art. Nr 70310 på Systembolaget
Pris: 291 SEK

Premiär för ny årgång av Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG

Av Carsten Carlsson

Måndagen den 11 mars är det premiär för en ny årgång av vårt Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG (nr 56895). Nya årgången är 2019 och ryktet säger att den är riktigt bra. Tidigare årgångar har uppmärksammats av Wine Enthusiast, Falstaff och Jancis Robinson. Även i Sverige har vinet fått fina (och ibland lyriska) omdömen av Munskänkarna, Svd Perfect Guide och Vinsider.  

Campinuovi är en av de ledande ekologiska producenterna i vindistriktet Montecucco, beläget i Maremma, Toscana. Gården består av 25 hektar och ligger på kullarna vid foten av den gamla vulkanen Amiata, 20 km söder om Montalcino och på en höjd som varierar från 350 till 465 meter över havet. Det unika för Campinuovi är det stora utbudet av jordtyper för en så liten yta och variationen i jordsamman-sättning bidrar vinernas aromatiska komplexitet. Vinerna som produceras av Campinuovi idag är bland andra Montecucco Rosso DOC, Montecucco Sangiovese DOCG och Montecucco Sangiovese Riserva DOCG.

Campinuovi använder 100 procent Sangiovese för sin Montecucco Sangiovese Riserva DOCG 2019. Spontanjäsningen sker i slavoniska ekfat (7000 liter). När jäsningen är klar lagras vinet i slavoniska ekfat i 10 månader och 12 månader i slavoniska och franska ekfat (2000 liter). Lagring på flaska minst 6 månader. Finns i Systembolagets beställningssortiment från den 11 mars, nr 56895. Vinet kan endast beställs i hela kollin om tre flaskor och levereras till hela Sverige.

Fakta om vinet

Namn: Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG
Producent: Campinuovi
Årgång: 2019
Ursprung: Italien, Montecucco
Druva/Råvara: Sangiovese 100%
Alkoholhalt: 14 %
Ekologiskt: Ja
Förslutning: Naturkork
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Sortiment: Beställningssortimentet
Art. Nr 56895 på Systembolaget
Pris: 294 SEK

Herr Carlssons lanserar Sigge Järnkaminen Parling IGT Toscana Rosso

Av Carsten Carlsson

Den 8 november är det premiär för vinet som hyllar Djurgårdsspelaren Sigvard Parling – Sigge Järnkaminen Parling IGT Toscana Rosso. Sigvard Parling var en framgångsrik fotbollsspelare som spelade 37 landskamper för Sverige, bland annat finalmatchen mot Brasilien under VM 1958. Han vann dessutom två SM-guld för Djurgårdens IF. Hans historia som smedsdräng och hans något tuffa spelstil gav honom smeknamnet "Järnkaminen", något som resulterade i att även Djurgårdens IF, och senare även klubbens supporterklubb, kom att kallas för Järnkaminerna.

Sigge Järnkaminen Parling IGT Toscana Rosso är ett ekologiskt så kallat Super Tuscan där druvblandningen består av 20% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon och 60% Merlot. Vinet är utvecklat och producerat av Carpineta Fontalpino som drivs av syskonen Filippo och Gioia Cresti. Det är Gioia som är gården oenolog, som sätter sin prägel på gårdens alla olika viner inklusive Sigge Järnkaminen Parling IGT Toscana Rosso. Vinet har tagits fram efter en idé av Herr Carlssons Lilla Vin- och Lanthandel med benäget tillstånd av familjen Parling.

 - Fantastiskt stolt över att vi nu äntligen är här och är redo att lansera ett kvalitetsvin som hyllar Sigge Parling. Ingen tvekan om att Sigge är något av en glömd idol, men desto viktigare att hylla honom och lyfta hans framgångar. Att ta fram ett vin som hyllar Sigge Parling började som en spännande tanke, som sedan växte till något verkligt. Själv har jag varit föräldratränare i Djurgården och det finns en fin relation till klubben, så det ena ledde till andra. Förhoppningsvis, om vinet går bra, så får vi möjlighet att ge tillbaka till klubben, säger Carsten Carlsson, vd för Herr Carlssons Lilla Vinhandel.

 - Familjen är naturligtvis väldigt stolta över att det här vinet har tagits fram och hyllar pappa. Jag är helt övertygad om att han själv skulle tycka att ett vin i hans namn och som hedrar hans gärning är alldeles fantastiskt. Jag har själv lång erfarenhet av vin och anser att det här vinet håller väldigt hög kvalitet, säger Orvar Parling, son till Sigge Parling.

Sigvard ”Sigge” Parling är en av fotbollssveriges stora legendarer. Även om han kanske inte känd för den stora massan så satte han prägel på svensk fotboll under många år. Sigge spelade för Djurgården mellan 1949 och 1960 och blev en stor profil i klubben. Han var också en av hjältarna under fotbolls-VM 1958, sida vid sida med ikoner som Kurre Hamrin, Nisse Liedholm, Gunnar Gren, Kalle Svensson, Orvar Bergmark och Nacka Skoglund. Som tuff back, och eftersom han som ung arbetade som smedsdräng, kallades han för ”Järnkaminen” av sina fans. Något som resulterade i att även Djurgårdens IF kom att kallas för Järnkaminerna. Klubbens officiella supporterförening heter även den, Järnkaminerna.

Vid sidan av fotbollen spelade Parling även bandy, där han var målvakt. Han vann SM-guld med Sirius och nådde hela vägen till landslaget även här. 1961 spelade han VM-final i bandy, vilket resulterade i ytterligare ett silver. Som aktiv och framgångsrik i flera sporter så hedrades Parling även med Stora grabbars och tjejers märke, ett hederstecken som sedan 1928 tilldelas framgångsrika utövare av olika sporter. För kvalifikation måste man uppnå fastställda minimipoäng genom deltagande i landskamper eller tävlingar som SM, EM, VM och OS.

Efter sin aktiva karriär födde Sigvard Parling upp travhästar på familjens hästgård. Sigvard Parling gick bort i september 2016. Mer information om Sigvard Parling hittar du här.

Premiär för Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva 2016

Av Carsten Carlsson

Måndagen den 26 juni är det premiär för vårt nya ekologiska vin - Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG 2016 (nr 56895). Vinet kommer, som namnet antyder, från vindistriktet Montecucco i Toscana och produceras av Campinuovi. Vingården ägs av Daniele Rosellini som producerar viner av väldigt hög klass. Huvuddruvan för majoriteten av Campinuovis viner är Sangiovese men man odlar även andra druvor som Colorino, Pugnitello, Merlot, Cabernet Sauvignon och en urgammal vit sort, Ansonica.

Campinuovi är en av de ledande ekologiska producenterna i vindistriktet Montecucco, beläget i Maremma, Toscana. Gården består av 25 hektar och ligger på kullarna vid foten av den gamla vulkanen Amiata, 20 km söder om Montalcino och på en höjd som varierar från 350 till 465 meter över havet. Det unika för Campinuovi är det stora utbudet av jordtyper för en så liten yta och variationen i jordsamman-sättning bidrar vinernas aromatiska komplexitet. Vinerna som produceras av Campinuovi idag är bland andra Montecucco Rosso DOC, Montecucco Sangiovese DOCG och Montecucco Sangiovese Riserva DOCG.

Campinuovi använder 100 procent Sangiovese för sin Montecucco Sangiovese Riserva DOCG 2016. Spontanjäsningen sker i slavoniska ekfat (7000 liter). När jäsningen är klar lagras vinet i slavoniska ekfat i 10 månader och 12 månader i slavoniska och franska ekfat (2000 liter). Lagring på flaska minst 6 månader. Finns i Systembolagets beställningssortiment från den 26 juni, nr 56895. Vinet kan endast beställs i hela kollin om tre flaskor och levereras till hela Sverige.

Fakta om vinet
Namn: Campinuovi Montecucco Sangiovese Riserva DOCG 2016
Producent: Campinuovi
Årgång: 2016
Ursprung: Italien, Montecucco
Druva/Råvara: Sangiovese 100%
Alkoholhalt: 14 %
Ekologiskt: Ja
Förslutning: Naturkork
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Sortiment: Beställningssortimentet
Art. Nr 56895 på Systembolaget
Pris: 292 SEK

Premiär för nya årgångar av Erta di Radda, Monte Bernardi och Fattoria Rodano

Av Carsten Carlsson

Måndagen den 26 juni är det premiär för nya årgångar av tre av Herr Carlssons populära Chianti Classico-viner. Det är L'Erta di Radda Chianti Classico DOCG 2021, Monte Bernardi Chianti Classico Riserva DOCG 2020 och Fattoria Rodano Chianti Classico Vigna Viacosta DOCG 2019. Alla tre har fått genomgående fina recensioner på den svenska marknaden. Vinerna finns, från den 26 juni, att beställa via Systembolagets beställningssortiment och kommer som tidigare i en mycket begränsad upplaga.

 - Spännande att de här tre vinerna åter är tillbaka. Alla tre vinerna håller en hög stabil nivå, de är ekologiskt producerade och de har landat väldigt väl bland vinintresserade i Sverige. Vi ser också att Chianti Classico som vindistrikt går från klarhet till klarhet och den genomgående vinproduktionen håller en väldigt fin nivå, säger Carsten Carlsson, vd på Herr Carlssons Lilla Vin-och Lanthandel.

Vinerna som har nypremiär är L'Erta di Radda Chianti Classico DOCG 2021, Monte Bernardi Chianti Classico Riserva DOCG 2020 och Fattoria Rodano Chianti Classico Vigna Viacosta DOCG 2019. Mer om vinerna och dess produktion presenteras lite mer ingående nedan. Notera att alla vinerna beställs i hela kollin om tre flaskor och levereras till hela Sverige.

Vilken mat under sommaren passar bra till Herr Carlssons Chianti Classico? Mycket av det man lägger på grillen fungerar väldigt väl till viner från Monte Bernardi, Erta di Radda och Fattoria Rodano. Det gäller såväl kött som vegetariskt - grillat vildsvin, lamm och grönsaker som exempel. En liten italiensk ostbricka under den varma sommarkvällen med hårdostar som Parmigiano Reggiano och Pecorino och en krämig Burrata med färsk basilika, kvisttomater och salladslök fungerar också väldigt väl. Kanske ackompanjerat av ett nybakat bröd som doppas i riktig god högkvalitativ olivolja och lite salt. Något som Chianti Classico, vars druva till huvudsak är Sangiovese, gifter sig väldigt väl med är sommarens pizza, bakad i den egna pizzaugnen hemma. Vinets fina aromer finner sig väl till rätta pizzans smaker. Pizzans feta smaker och syrlighet med tomatsåsen kommer i fin balans med vinets fruktsyra och medelfylliga profil.

L'Erta di Radda Chianti Classico DOCG 2021
Erta di Radda är en ung vinproducent i själva hjärtat av Chianti Classico. Vingården har en lång historia av vinproduktion men togs över av Diego Finocchi och hans fru Elisa 2006. Fram till 2008 såldes hela produktionen till andra, större producenter. Från 2009 har gården koncentrerat sig på de äldre etablerade vinrankorna för att kunna producera den egna Chianti Classico, L’Erta di Radda.

Erta di Radda använder både Sangiovese och Canaiolo för deras Chianti Classico. Processen med pressning, jäsning, rundpumpning och raffinering varar mellan 10 och 15 dagar. Den alkoholhaltiga jäsningen sker utan tillsats av jäst. Tidpunkten för att skilja resterna från pressningen sker genom provsmakning.  Själva macerationen tar mellan 25 och 30 dagar och malolaktiska jäsningen sker dels i träfat, dels i stålfat. När den malolaktiska jäsningen i rostfritt stål är klar, lagras vinet i 24 månader på 2000-liters ekfat. Produktionen är ekologiskt/biologiskt certifierad och drivs så här långt i en liten skala.

Fakta om vinet
Namn: L'Erta di Radda Chianti Classico
Producent: Erta di Radda
Årgång: 2021
Ursprung: Italien, Chianti Classico
Druva/Råvara: Sangiovese 90% och Canaiolo 10%
Alkoholhalt: 14 %
Ekologiskt: Ja
Förslutning: Naturkork
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Sortiment: Beställningssortimentet
Art. Nr 58375 på Systembolaget
Pris: 236 SEK 

Monte Bernardi Chianti Classico Riserva DOCG 2020
Monte Bernardis Chianti Classico Riserva DOCG är en elegant och rik Chianti Classico, tillverkad av Sangiovese (95%) och Canaiolo Nero (5%). Själva macerationen tar mellan 20 och 27 dagar och malolaktiska jäsningen sker i en kombination av ekfat och stålfat. Temperaturen tillåts komma upp till 30 grader Celsius. När den malolaktiska jäsningen är klar, lagras vinet i 18-24 månader på ekfat.

Resultatet är ett fruktigt, aromatiskt Sangiovesebaserat vin med mjuka, fina tanniner, balanserat och som håller sig kvar länge i gommen. Munskänkarna Sverige har testat tidigare årgångar av vinet och skrev då att det ”har en aromatisk doft av röda körsbär, hallon, sötmandel utan skal, mjölkchoklad och torrt läder. Läskande, bärig smak med frisk, nästan hög fruktsyra, måttfulla, torra tanniner i en knappt medelfyllig kropp.” Detta medelstora till fylliga, välbalanserade vin kan drickas direkt, men kan med fördel också lagras.

Majoriteten av Monte Bernardis vingårdar är över 40 år gamla, med det var först 1992 som det första vinet producerades. Innan dess såldes druvorna till närliggande gårdar. Familjen Schmelzer köpte Monte Bernardi 2003 och har sedan investerat mycket tid, kärlek och pengar i vingården och i villan. Gården är ekologiskt certifierad.

Fakta om vinet
Namn: Monte Bernardi Chianti Classico Riserva DOCG
Producent:  Monte Bernardi
Årgång: 2020
Ursprung: Italien, Chianti Classico
Druva/Råvara: Sangiovese 95% och Canaiolo Nero 5%
Alkoholhalt: 13,5 %
Ekologiskt: Ja
Förslutning: Naturkork
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Sortiment: Beställningssortimentet
Art. Nr 55491 på Systembolaget
Pris: 296 SEK

Fattoria Rodano Chianti Classico Vigna Viacosta DOCG 2019
Fattoria Rodano använder 100% Sangiovese för deras Chianti Classico Vigna Viacosta (druvorna kommer från den delen av vingården som heter Viacosta). Den alkoholhaltiga jäsningen sker utan tillsats av jäst under 30 dagar. Vinet lagras på 60 procent franska ekfat och 20 procent på nya mindre ekfat, så kallade barrique. Produktionen är ekologiskt/biologiskt certifierad och drivs så här långt i en liten skala.

Fattoria Rodáno drivs av Enrico Pozzesi, en mycket hängiven och särdeles duktig vinproducent. Hans viner hör till de allra bästa och förutom Chianti Classico så producerar han även en Cabernet Sauvignon av högsta klass – Mon Nené.

Fakta om vinet
Namn: Chianti Classico Vigna Viacosta 2019
Producent: Fattoria Rodáno
Årgång: 2019
Ursprung: Italien, Chianti Classico
Druva/Råvara: Sangiovese 100%
Alkoholhalt: 14,5 %
Ekologiskt: Ja
Förslutning: Naturkork
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Sortiment: Beställningssortimentet
Art. Nr 54824 på Systembolaget
Pris: 292 SEK